Header
Maxima poodidest leiad laias valikus mereande üle terve maailma, et valmistada just enda lemmikroogasid ja üllatada lähedasi põnevate ja eksootiliste maitsetega. Värsked, just püütud Euroopa kalaturgude parimad palad saabuvad meie poodidesse kaks korda nädalas, et Sina saaksid need mereannid sama värskete ja isuäratavatena Maxima kalaturult. Kõige rikkalikuma valiku leiad Maxima suurematest ja poodides.

Beebi kaheksajalad

Beebi kaheksajalad

Beebi kaheksajalad ei ole tegelikult beebid, tegemist on väiksemat kasvu kaheksajala liikidega. Enamasti süüakse neid keedetult, grillitult või marineeritult. Oluline on kuumtöötlusel jälgida, et ei küpsetataks üle, kuna siis muutub liha sitkeks ja kummiseks ning ei ole enam õrn ja mahlane. Enne kasutamist tuleb hoolikalt loputada külma vee all.

Kuldmerikoger e.  Dorada

Kuldmerikoger e.  Dorada

Väga populaarne Vahemeremaades ja on maitsva valge lihaga kala. Kõige levinum valmistusviis terve kala grillimine, mis on eelnevalt maitsestatud.

Huntahven

Huntahven

Kuulub ahvenaliste sugukonda, liha on valge, hõrk ja maitsev. Mõned kokad peavad seda kala väärtuslikumaks kui lõhet. Peamised valmistusviisid on praadimine ja grillimine kuid kasutatakse ka suppides.

Tursk

Tursk

Tursk on üks tähtsamaid püügikalu maailmas, sest liha on väherasvane ja seepärast on eelistatud dieettoitudes. Liha on valge ja tugeva tekstuuriga. Kuumtöödeldes muutub liha mahlaseks ja pehmeks. Põhiline küpsetusviis on praadimine, hautamine ja grillimine. Eriti hinnatud on tursal maks, mis sisaldab rohkesti A ja D vitamiine.

Tuunikala

Tuunikala

Väga kõrgelt hinnatud kala ja on laialt kasutuses Jaapanis. Seal tarbitakse kuni 80 % Atlandi ja Vaikse ookeani tuunikaladest. Liha on punane ja pehme tekstuuriga. Enamasti süüakse toorelt, marineeritult või õrnalt praetult. Kuumtöödeldes tuleb jälgiga, et kala ei küpsetataks liiga kaua, muidu muutub kuivaks ja tuimaks.

Molva

Molva

Kuulub lutslaste perekonda, ning välimuselt samuti meenutab pigem lutsu. Liha on heledam kui tursal, kuid valmistamise ja tekstuuri poolest meenutab pigem turska. Võib soolata ja kuivatada, sobib ka suitsutamiseks.

Retseptid

Küüslaugumarinaadis beebikaheksajalad

KOOSTISOSAD
250 g beebi kaheksalag 5 g paprika pulbrit
60 ml valget kuiva veini 1 g must pipar jahvatatud
10 ml oliiviõli 1 g soola
20 g purustatud küüslauku Poole sidruni mahl
Sega marinaadi koostisosad kokku ning kalla kaheksajalgadele, lase seista külmikus üle öö. Grilli kaheksajalad grillil kuni liha on pehme ( sõltuvalt grillist 10 – 15 min ). Serveeri laimiviiludega.

Grillitud Dorada

KOOSTISOSAD
Dorada 1 tk Laim  1 tk
Värske till 5 g Värske petersell 5 g
Oliiviõli 50 ml Sool 5 g
Pipar 1 g
Tükelda till, petersell ja sibul hästi peeneks, võib kasutada ka blenderit. Lisa oliivõli sool ja pipar. Tee kala küljele sisselõiked kuid mitte läbi kala. Määri kala saadud ürdiseguga nii seest kui väljast. Lase seista üleöö ja grilli keskmisel kuumusel kuni kala on valmis. Pigista soovi korral peale laimimahla.

Aasiapäraselt marineeritud tuunikala grillil

KOOSTISOSAD
Hea kvaliteediga tuunikala filee 250 g Hele sojakaste 2 spl
Sidrunimahl 2 spl Seesamiõli tume 1 spl
Küüslauk purustatud 2 spl Suhkur 2 tl
Sool 1 tl Jahvatatud must pipar 1 tl
Sega kokku marinaad, määri ühtlaselt tuunikalale. Lase seista u 2 tundi ning küpseta kuumal grillil mõlemalt poolt 1 min. Keskelt peab kala olema ilus ja punane,  väldi üle grillimist.

Sinimerekarbid valges veinis

KOOSTISOSAD
1 kg sinimerekarpe 1 dl valget veini
Kanapuljongit Võid
Pipart Peterselli
Küüslauku
Puhasta sinimerekarbid ja eemalda katkised. NIPP: Kui karp koputades ei sulgu siis eemaldage see. Sulata poti põhjas või, lisa hakitud küüslauk ja kuumuta veidi, lisa vein ning maitsesta kanapuljongiga. Kalla karbid keevasse vedelikku ning kata kaanega, keeda karpe 3-5 minutit kuni karbid on avanenud. Aega ajalt liiguta karpe Lõpuks lisa hakitud petersell, sega läbi ning naudi küüslaugu saiaga.

Praetud kammkarp kartulipüree ja praetud sibulaga

KOOSTISOSAD
10 tk kammkarpe Õli
Võid Soola
Pipart Paar kartulit
Piima 1 tk sibulat
Sidrunit
Kuivata kammkarbiliha paberil, ära suru ega lõhu neid. Haki kartulid väiksemaks ning keeda pehmeks, kurna vesi ning lisa piim ja või. Tambi kartul püreeks, maitsesta soolaga Kuumuta pann, lisa veidi õli ning aseta kuivatatud kammkarbiliha pannile, prae umbes 1-2 minutit kuni on tekkinud ilus kumav värv Keera karbiliha ümber ning prae samuti ilusa värvi tekkimiseni, lisa pannile või ning pintselda karbid sulavõiga, lisa natukene soola. Tõsta karbid pannilt ning lisa samale pannile hakitud sibul, lisa juurde veidi võid. Prae seni, kuni sibul on saavutanud ilusa kuldse värvi ning lisa veidi sidrunimahla. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga.

Teenused

MAXIMA Finants teleMAXIMA Kinkekaardid